Debate !


10 kommentarer:

  1. Ett första stapplande steg….. Arbetsgivaren vill att vi tar extramottagningar för att klara beställningen, för att klara ekonomin, för att inte hotas av nedläggning - av sjukhuset som vi alla gillar. Vi träter om ersättningen, och grupperar oss i de vanliga "egenvinnings"-positionerna. För att agera utanför boxen har jag erbjudit mig att ta fyra pass - utan ersättning.
    Med dubbel ersättning (som var senaste budet) gör det 12.000. Till Ersta sjukhus, för Ersta sjukhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. English:
      The employer wants us to take additional clinics to meet the order, to make ends of waitng lists, threatened by closure of the hospital that we all like. We quarrel about the compensation, and focus as usual on "personal gain". To act outside the box, I have offered me to take four outpatient-meetings - without compensation.That makes 12,000 Skr for Ersta Hospital.

      Radera
  2. Arbetsgivaren tackade nej till erbjudandet. Så illa ställt var det inte (!). Omedelbart blev hypotesen bekräftad - att generositet föder generositet.
    Istället föreslog han att jag använde ersättningen till "något eller någon som behöver den bättre ".
    Det låter som en väldigt bra idé.
    Kanske är det lättare att vara givmild om man definierar varifrån pengarna skall tas. I mitt fall skulle det kunna innebära att extrainkomster som denna, oavkortat avsätts för välgörenhet. Man inrättar ett eget "välgörenhetskonto". Minst 1 % av BNP ?
    För tillfället ligger väl Pakistan bra till. Och sen skulle det kännas bra med ett soppkök på Söder när kylan kommer.

    SvaraRadera
  3. Fick höra att sköterskor på mottagningen tagit illa upp av idén att gratisjobba. Något som redan välbetalda doktorer kan ägna sig åt.
    För andra kan den extrainkomsten vara ett välbehövligt tillskott i hushållskassan. Om jag förstod rätt.

    " Från var och en efter förmåga, till var och efter behov. "
    Jag har stor förmåga, och små behov.
    Är det svårare än så ?

    SvaraRadera
  4. Lite intryck gjorde nog förslaget om obetald extramottagning.
    I den fortsatt segslitna jourförhandlingen har det fackliga ombudet flera gånger försökt spela ut kortet " visa god vilja", någon gång med hänvisning till mitt stolliga förslag.

    SvaraRadera
  5. Stod för första gången med en tiggarbössa. I Hallunda centrum, för Världens barn. Det kändes bra, väldigt bra.

    SvaraRadera
  6. Någon tyckte det var pinsamt med bilden på mig själv med insamlingsbössan. Handla i det tysta, var rådet.
    Jo, det är så vi är vana att se det - i Janteland.
    Ett annat sätt att se det (Singer):

    När företag gör det till något normalt att ge till välgörenhet och när generösa människor öppet talar om hur mycket de skänker, stimulerar det inte bara andra att göra likadant. Det trotsar också ett antagande som genomsyrar den västerländska kulturen, och i synnerhet den amerikanska: egenintressets norm.

    SvaraRadera
  7. På samma tema som ovan, tala om att när du ger.
    När räkningarna skulle betalas, efter en ovanligt bra månadslön, kändes det bra att skicka iväg lite extra till Läkarmissionen (250:- som räcker till en termins kvällskola + mat till pojkar som annars får jobba under slavliknande förhållanden i Addis) och julgåva (500:-) till Läkare utan Gränser.

    Bengt Bryde, som skrivit en fin bok om lycka, mening och moral, ville inte ha någon ersättning för att komma och föreläsa på Ersta, utan önskade istället att vi satte in 3000:- till Läkare utan gränser.
    Får väl se om klinikchefen sväljer det betet. Annars får jag öppna plånboken en gång till….

    SvaraRadera
  8. 23 febr. Så fick jag äntligen ut kärran med soppköket på gatan. Det kändes mindre genant än jag befarat.
    Stod några timmar efter midnatt i den stränga kylan. Några vågade sig fram, som väntat inte de mest behövande. Det kändes bra, och gav ändå "mersmak".
    Jag tror på idén. Målet är att väcka nyfikenhet för generositet och givande. I bästa fall en tankeställare. Att det är lika berikande att ge ifrån sig, som att sko sig, och köpa nytt.

    SvaraRadera
  9. 8 mars. En ny vända med kärran på Södermalm. Denna gång kontakt med några som var illa ute. Man ger lite grann, och får mycket tillbaka.

    SvaraRadera